Kuchynské „pozadie“

 

Ktorá gazdiná už dnes trávi väčšinu času v kuchyni tak, ako to bolo štandardným javom v živote našich starých mám? Takmer nijaká. Dnes nás životný štýl učí skracovať dlhé a prácne úkonyv kuchyni - prípravy jedál, umývanie riadu a odstraňovanie zvyškov. Zamestnaná žena, ktorá sa venuje svojej práci s profesionálnym nadšením, na také čosi jednoducho nemá čas, ale aj žena v domácnosti dnes už svoj pobyt v kuchyni minimalizuje. Moderná kuchyňa je dokonalejšia aj príťažlivejšia zo všetkých strán počnúc skladobnosťou, kombinovateľnosťou skriniek, kompaktnosťou kuchynskej linky, ale najmä kvalitou technických kuchynských prístrojov.

 

 

Možností na inšpiráciu pri riešení súčasnej kuchyne je naozaj veľa, ponúkané riešenia sa opierajú o zmeny v prístupe k priestoru kuchyne ako takej, zmeny v jej veľkosti, v pôdorysnom tvarovaní kuchynskej linky a vo vybavení príťažlivými a špičkovými výkonnými technickými prístrojmi v kuchyni. Technickí kuchynský pomocníci v podobe chladničiek, umývačiek riadu, teplovzdušných zabudovateľných rúr, varných panelov, drvičov na odpadky, mikrovlnných rúr a odsávačov pár uľahčujú dlhotrvajúce práce spojené s prípravou jedál a zefektívňujú pobyt v kuchyni každej zamestnanej žene.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Priestor súčasnej kuchyne

 


Názory na priestor súčasnej kuchyne sa pohybujú v rozmedzí medzi dvoma krajnými polohami. Nakoľko je moderný tzv. „single“ spôsob života – prvou krajnou polohou je jednočlenná domácnosť s malými nárokmi na vybavenie kuchyne, v ktorej sa najviac pripravujú raňajky a varí sa v nej len príležitostne. Naopak, niektorí ľudia považujú kuchyňu za epicentrum bytu, a podľa toho sa ju snažia aj vybaviť. Táto kuchyňa je zvyčajne priestranná, tvorí súčasť spoločenského života rodiny a často má podobu otvoreného obytného veľkopriestoru.

 

 

Najpodstatnejšia zmena sa odohrala v kvalite a úrovni kuchynskej techniky. Práve v tomto smere sa nedá porovnať kuchyňa spred 20 rokov so súčasnou. Vtedy sa považovalo za maximálne technické kuchynské vybavenie používanie chladničky, elektrického mixéra, grilu, prípadne viacúčelového robota. Vybavenie súčasnej modernej kuchyne však patrí medzi finančne náročné záležitosti, a tak je potrebné dôkladne zvážiť, čo konkrétne by nemalo v kuchyni chýbať.

 

 

V súčasnosti sa zväčša dáva prednosť vstavaným domácim kuchynským spotrebičom, viditeľné sú iba nevyhnutné časti a detaily, ako sú napr. dvierka na rúre a varná platňa, a tak kuchyňa vyzerá ako jednoliaty celok. Okrem senzorového vypínania sa objavujú dokonca aj domáce spotrebiče na diaľkové ovládanie. Na prípravu jedál v kuchyni sú na trhu varné sklokeramické panely, vstavané rúry a ich základný doplnok odsávač pár. Kuchynská linka sa člení na viaceré časti, ktoré majú svoju úlohu z funkčnej i estetickej stránky. Pracovná plocha a plocha pozadia medzi hornými a spodnými skrinkami využívajú tiež nové možnosti stvárnenia a nové materiály.

 

 


Tvarovanie pracovnej plochy

 


Funkčné tvarovanie pracovnej plochy v kuchyni závisí od viacerých vecí. V prvom rade je to veľkosť a hlavne šírka miestnosti, ktorá je predurčená na kuchyňu. Kuchynská linka a s ňou aj pracovná plocha sa dá tvarovať do tvaru písmena I, L, U, C, môže tvoriť kompaktný celok alebo varné a stolovacie centrum umiestniť do ostrovčeka v priestore. Veľký podiel na tvarovaní kuchyne, a tak aj pracovnej kuchynskej plochy, má aj oddelenie varnej plochy od rúry. Rúra sa zabudováva vo výške očí v kompaktnom celku s chladničkou alebo špajzovou skriňou a sklokeramická varná platňa sa môže dostať do priestoru. Každý tvar má svoje vlastné výhody – je alebo nie je vhodný do konkrétneho priestoru. Veľmi obľúbený v súčasnosti je práve tvar U alebo L, pretože umožňuje plynulú nadväznosť stolovania či varenia v kuchynskom priestore.