Kuchynské zásady

 

Pri tvorbe kuchyne platia isté zásady, ktoré sa v posledných rokoch doplnili a obohatili, ale z ktorých treba pri tvorbe alebo rekonštrukcii kuchyne stále vychádzať. Tieto zásady ovplyvňujú veľkosť a ergonómia ľudského tela. Pri návrhu pracovnej plochy vychádzame z minimálnej šírky 60 cm, ktorá je potrebná pre človeka na všetky činnosti, a teda aj tie v kuchyni. Pracovnú plochu zvyčajne predstavuje pracovná doska, tento termín sa dá použiť aj ako jej synonymum. Jej dĺžka sa potom pohybuje najčastejšie v násobkoch základného modulu 60, 120, 180 alebo s pridaním 30 cm modulu aj 90, 150, 210, 240 cm (môže byť aj 360 alebo 420, všetko závisí od riešenia a požiadaviek). S dĺžkou pracovnej plochy v kuchyni súvisia zase dĺžka a rozmery celej kuchynskej linky. Výška kuchynskej linky, a tak aj horná hrana pracovnej dosky, je obyčajne 87-95 cm. Štandardná hĺbka pracovnej plochy je 60 cm, ale v poslednom čase sa začali objavovať linky s hĺbkou pracovnej plochy 80 cm. Tie sa obyčajne používajú, hlavne vtedy, ak kuchynská linka nemá horné skrinky či police. Výhodné sú tieto dosky aj preto, že môžu mať lištu, v ktorej sú zabudované zásuvky, elektrické prístroje, odkvapkávače na riad s prepadom do kanalizácie, drviče na odpadky. Poza linku sa takto v kuchyni vedú špeciálne inštalácie.

 

 

Základom každej kuchyne sú tri funkčné celky

 

prípravno-pracovné, varné a umývacie, ktorých nadväznosť a spolupôsobenie môže ovplyvniť rýchlosť a kvalitu prípravy pokrmu v kuchyni. Vlastná pracovná plocha nemusí byť veľká, závisí od kvalitne vyriešenej nadväznosti funkčných celkov a efektívneho uplatnenia prístrojov. Postup prác pri vytváraní pokrmov sa odvíja od vybrania surovín z chladničky a špajze cez ich očistenie, upravenie, tepelné spracovanie až po konzumáciu. Odpad ide najčastejšie priamo do koša na smeti, ale poslednou vymoženosťou sú špeciálne drezy s plochou časťou na očistenie v nadväznosti na drvič odpadkov a umytie špeciálnou vodovodnou sprchovou batériou.

 

Keď všetko očistíme, zvyčajne treba suroviny pokrájať, ochutiť a umiestniť do vhodných nádob. Potom prichádzame k procesu tepelnej úpravy varením, dusením, pečením alebo grilovaním. No a po tepelnom spracovaní hotové jedlo podávame. V zásade sa dá uvažovať len o jednom type pracovnej kuchynskej dosky a rovnako vysokou pracovnou plochou, na ktorú sme v našich podmienkach zvyknutí. Súčasný trend pracovných plôch však znižuje časť okolo varnej platne, a čo je podstatné, výrazne materiálovo selektuje spôsoby prípravy.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Pozadie medzi skrinkami

 


Plocha pozadia medzi hornými a spodnými skrinkami v kuchyni môže mať vlastné tvarovanie alebo členenie, ktoré závisí nielen od výšky horných aj spodných skriniek, ale aj od použitého materiálu. Voľakedy sa táto plocha natierala olejovým náterom, omietka by totiž zachytávala mastné čiastočky z varného procesu. Neskôr tento náter nahradili masovým spôsobom keramické obklady. Materiály, ktoré sa používajú v kuchyni dnes, a teda aj tie na kuchynskom pozadí, sa zásadne zmenili. Používa sa všetko od plastov cez tradičné prírodné materiály až po kov. Nahrádza sa oveľa lepšími a vzhľadnejšími spôsobmi.

 

 

Na pracovnú kuchynskú dosku a pozadie sa dajú použiť rovnaké materiály alebo úplne kontrastné. Obľúbené sú masívne drevené dosky alebo aj montované drevené obklady, niekto preferuje prírodný kameň (žula, mramor), iný umelý kameň (corian, polyston a iné). Veľmi obľúbené v kuchyni je v súčasnosti špeciálne lakované antikoro. Hrúbka pracovnej dosky býva od 2 do 4 cm, niekedy je lepšia subtílnejšia, iný materiál vyžaduje zase hrubšiu alternatívu. Na kuchynské pozadie stačí aj subtílnejší materiál, a tak sa veľmi obľúbenými stali štruktúrované antikorové lakované dosky.

 

 

Moderný trend v kuchyniach hľadá pre každú pracovnú činnosť ten najlepší variant materiálu. Preto sa môže vytvoriť nesúvislá a delená pracovná plocha, ktorá používa na umývanie a čistenie umelý kameň, na krájanie necháva časť kamennú alebo z dreveného masívu, na varenie časť antikorovú. Prípravná a umývacia časť kuchyne môže byť aj antikorová, často vyplynie práve z materiálu drezu. Mnohí z nás podľahli dlhotrvajúcemu ošiaľu budovania praktickejšej, ale najmä novej a atraktívnejšej kuchyne, ako bola naša pôvodná, pričom pracovná doska aj pozadie sa podieľajú na celkovom vzhľade kuchyne z estetickej aj funkčnej stránky, môžu predurčiť štýl celej kuchyne.